Ανταρκτική: Τα ωκεάνια ρεύματα οδεύουν προς κατάρρευση λόγω του πάγου που λιώνει ταχύτατα

Το ταχύτατο λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής προκαλεί επιβράδυνση των βαθέων ωκεάνιων ρευμάτων, πράγμα που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το κλίμα, τονίζουν επιστήμονες σε νέα έρευνα.

Οι ροές βαθέων υδάτων που καθοδηγούν τα ωκεάνια ρεύματα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 40% μέχρι το 2050, αναφέρει ομάδα Αυστραλών επιστημόνων. Τα ρεύματα αυτά μεταφέρουν ζωτικής σημασίας θερμότητα, οξυγόνο, άνθρακα και θρεπτικά συστατικά σε όλο τον πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες υπολόγιζαν ότι η επιβράδυνση του ρεύματος του Βόρειου Ατλαντικού θα μπορούσε να προκαλέσει την ψύξη της Ευρώπης.

Η τωρινή μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, προειδοποιεί επίσης ότι η επιβράδυνση θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα των ωκεανών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι το δίκτυο των ωκεάνιων ρευμάτων της Γης βασίζεται εν μέρει στην καθοδική κίνηση του ψυχρού, πυκνού αλμυρού νερού προς τον πυθμένα της θάλασσας κοντά στην Ανταρκτική. Καθώς όμως το γλυκό νερό από το πάγους της Ανταρκτικής λιώνει, το θαλασσινό νερό γίνεται λιγότερο αλμυρό και πυκνό και η κίνηση προς τα κάτω επιβραδύνεται.

«Η μοντελοποίησή μας δείχνει ότι αν οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό, τότε τα ρεύματα της Ανταρκτικής θα επιβραδυνθούν κατά περισσότερο από 40% τα επόμενα 30 χρόνια, σε μια πορεία που φαίνεται να οδεύει προς την κατάρρευση», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης και  καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας του Σίδνεϊ, Μάθιου Ίνγκλαντ.

Με πληροφορίες από BBC

Μπορεί επίσης να σας αρέσει