Ψάρι βρέθηκε να κολυμπά σε βάθος-ρεκόρ στα ανοιχτά της Ιαπωνίας

Επιστήμονες κινηματογράφησαν ένα ψάρι να κολυμπάει σε τεράστιο βάθος στα ανοιχτά της Ιαπωνίας καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ παρατήρησης ψαριού.

Πρόκειται για ένα είδος σαλιγκαρόψαρου του γένους Pseudoliparis το οποίο κολυμπούσε σε βάθος 8.336 μέτρων. Το σαλιγκαρόψαρο βιντεοσκοπήθηκε από ένα αυτόνομο σκάφος που βρισκόταν στην τάφρο Izu-Ogasawara, νότια της Ιαπωνίας και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βρισκόταν είτε στο μέγιστο βάθος που μπορεί να επιβιώσει οποιοδήποτε ψάρι είτε πολύ κοντά σε αυτό.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη πιο βαθιά παρατήρηση ψαριού είχε γίνει στα 8.178 μέτρα, νοτιότερα στον Ειρηνικό, στην Τάφρο των Μαριανών. Επομένως, η νέα παρατήρηση ξεπερνά το ρεκόρ βάθους κατά 158 μέτρα.

«Αν αυτό το ρεκόρ καταρριφθεί, θα είναι μόνο για ελάχιστα λεπτά και ενδεχομένως για λίγα μέτρα», δήλωσε ο Άλαν Τζέιμισον καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. Ο καθηγητής είχε κάνει μια πρόβλεψη πριν από 10 χρόνια ότι τα εν λόγω ψάρια μπορούν πιθανώς να κολυμπήσουν σε βάθος 8.200 έως 8.400 μέτρων. Μια δεκαετία ερευνών σε όλο τον κόσμο το επιβεβαίωσε.

Υπάρχουν πάνω από 300 είδη σαλιγκαρόψαρων, τα περισσότερα από τα οποία είναι στην πραγματικότητα πλάσματα ρηχών υδάτων και μπορούν να βρεθούν σε εκβολές ποταμών. Τα ψάρια αυτά έχουν προσαρμοστεί στα ψυχρά νερά της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, καθώς και στις συνθήκες ακραίας πίεσης που επικρατούν στις βαθύτερες τάφρους του κόσμου.

Σε βάθος 8 χιλιομέτρων, βιώνουν πάνω από 80 μεγαπασκάλ, δηλαδή 800 φορές την πίεση στην επιφάνεια του ωκεανού. Ωστόσο, το ζελατινώδες σώμα τους τα βοηθά να επιβιώσουν.

Με πληροφορίες από BBC

Μπορεί επίσης να σας αρέσει