Με επιτυχία στέφθηκε η Ημερίδα «Βιώσιμη Κινητικότητα στο Κέντρο της Λευκωσίας»

Συνδιοργανώθηκε από το ΕΤΕΚ και τον Σύλλογο Συγκοινωνιολόγων Κύπρου

Με επιτυχία στέφθηκε η Ημερίδα «Βιώσιμη Κινητικότητα στο κέντρο της Λευκωσίας» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μάϊου 2023, από το ΕΤΕΚ και τον Σύλλογο Συγκοινωνιολόγων Κύπρου, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφεάδη και του Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΕΤΕΚ και του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων η οποία στοχεύει στην έναρξη ενός δομημένου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό την όσο το δυνατό καλύτερη εφαρμογή των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας προς αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος αλλά και για να καταστούν οι πόλεις μας βιώσιμες και φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Οι παρευρισκόμενοι στην Ημερίδα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους σχεδιασμούς του κράτους σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα και να αποκτήσουν γνώση γύρω από σημαντικά ζητήματα, μέσω παρουσιάσεων, όπως «Η προώθηση των Ποδηλάτων στη Λευκωσία», «Το Όραμα για τη Λευκωσία του 2030» κ.α.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Βαφεάδης, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν την απάντηση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Με συντονισμένες προσπάθειες, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της καθημερινότητας στις πόλεις μας, να μειώσουμε τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο και αντίστοιχα τους ρύπους και τον αστικό θόρυβο, είπε και πρόσθεσε πως ο ρόλος των Τοπικών Αρχών αλλά και των άλλων αρμόδιων φορέων στην όλη προσπάθεια είναι καθοριστικός.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Γιωρκατζης, ανέφερε ότι «ο Δήμος Λευκωσίας έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές του τα θέματα της βιώσιμης κινητικότητας». Όπως είπε, «είναι υποχρέωση όλων να αναζητήσουμε εναλλακτικές επιλογές στον τρόπο μετακίνησης, εξασφαλίζοντας για όλους, ένα μέλλον βιώσιμο και απαλλαγμένο από τους περιβαλλοντικούς ρύπους».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή είπε πως απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας και συνηθειών. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως θα πρέπει να απαγκιστρωθούμε από την επιλογή της αποκλειστικής χρήσης του ιδιωτικού οχήματος και την ίδια ώρα να δοθούν στους πολίτες εναλλακτικές επιλογές, οι οποίες θα ευνοούν τόσο τη χρήση του λεωφορείου και του ποδηλάτου, όσο και το  περπάτημα. Χρειάζεται, ανέφερε, να ληφθούν δραστικές αποφάσεις με σκοπό την ολοκληρωμένη εφαρμογή των ΣΒΑΚ. Δεν επιτρέπεται, είπε, να ετοιμάζουμε μελέτες και να μην τις εφαρμόζουμε στην ώρα τους. Απαιτείται, τόνισε, να γίνει δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες και τους άμεσα ενδιαφερομένους.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων κ. Μιχάλης Λαμπρινός ανέφερε: «Είναι ουσιαστικό να επιδιώξουμε μια προσέγγιση που να θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πόλης. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια όμορφη και βιώσιμη Λευκωσία, με υψηλή ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους της». Υπέδειξε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα με ενεργούς πολίτες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει