Η κλιματική αλλαγή μπορεί να κοστίσει στην Αυστραλία «έως και 274 δις δολάρια ΗΠΑ»

Η κυβερνητική εκτίμηση δεν αποτυπώνει τον αντίκτυπο στη γεωργία και στον τουρισμό

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να κοστίσει μελλοντικά έως 274 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αυστραλία αν δεν υπάρξει προσαρμογή των χώρων εργασίας στην αύξηση των θερμοκρασιών, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Τις προσεχείς δεκαετίες, η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στη χώρα, που πλήττεται ήδη από τον ήλιο και περιλαμβάνει μια τεράστια έρημο, θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση της παραγωγής η οποία εκτιμάται σε 135 με 423 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (88 έως 274 δολάρια ΗΠΑ).

Η φύτευση δέντρων ή αλλαγή στην αντίληψη κατασκευής των κτιρίων δεν θα βελτίωνε τις συνθήκες εργασίας παρά μόνο σε «κάποιο βαθμό», σύμφωνα με την έκθεση που βασίστηκε στις προβολές για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3 έως 4 βαθμούς Κελσίου έως το 2063.

Η κυβερνητική εκτίμηση δεν αποτυπώνει εξάλλου τον αντίκτυπο στη γεωργία και στον τουρισμό, καθώς πολλοί ταξιδιώτες ενδεχομένως θα απέφευγαν τη χώρα λόγω της υποβάθμισης τοποθεσιών όπως οι παραλίες, που υφίστανται διάβρωση.

«Η απάντηση στην κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμια επιτακτική ανάγκη σε περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο», σχολίασε ο Αυστραλός υπουργός Οικονομίας Τζιμ Τσάλμερς, η χώρα του οποίου είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αερίου και άνθρακα στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να επενδυθούν ώστε η χώρα να μπορέσει να φθάσει τον στόχο της για μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2050, όμως η Αυστραλία θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τον πλούτο των ορυκτών της, που θα ήταν απαραίτητα προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή μετάβαση.

«Η ζήτηση ορυκτών θα γνωρίσει εκρηκτική αύξηση, είναι η ευκαιρία του αιώνα», είπε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει