Οι κάστορες και τα φράγματά τους «έσωσαν» έναν υγρότοπο από την ξηρασία στην Αγγλία

Ένα δίκτυο φραγμάτων που έχτισαν οι κάστορες στο Ντέβον βοήθησε στη διατήρηση μιας περιοχής υγροτόπων, παρά το κύμα ξηρασίας στη Νοτιοδυτική Ευρώπη.

Οικογένειες καστόρων που ζουν σε περιοχή που καλλιεργείται από την Clinton Devon Estates, μελετήθηκαν στο πλαίσιο μιας πενταετούς μελέτης που ολοκληλρώθηκε το 2020 και διερευνούσε τον αντίκτυπο των καστόρων στην ύπαιθρο.

Οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η παρουσία των ζώων αυτών συνδεόταν με μία σειρά από οφέλη, και έτσι οι ιδιοκτήτες άφησαν τους κάστορες να παραμείνουν στην περιοχή.

Τα θηλαστικά χρησιμοποίησαν λεπτά ξύλα και λάσπη για να δημιουργήσουν αρκετά φράγματα στο κτήμα σε λιγότερο από ένα χρόνο, με αποτέλεσμα ένα εκτάριο βοσκότοπου να είναι πλέον μόνιμα κάτω από το νερό.

Ο Ed Lagdon, επόπτης του East Devon Pebblebed Heaths, δήλωσε: «Το νερό φτάνει τα δύο μέτρα σε ορισμένες περιοχές και είναι φανταστικό για την άγρια ζωή, όπως τα πουλιά και τα ασπόνδυλα».

«Βοηθούν επίσης στην πρόληψη των πλημμυρών και τη δέσμευση άνθρακα εντός του υγροβιότοπου. Τα οφέλη ξεπερνούν το κόστος.»

Η τοπογράφος Clare James δήλωσε ότι οι οικογένειες των καστόρων προσθέτουν στη βιοποικιλότητα της περιοχής, αλλά παραμένει επιφυλακτική για το πώς η παρουσία των ζώων μπορεί να επηρεάσει τους καλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής.

«Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των καστόρων, πώς θα επηρεάσει αυτό τα βοσκοτόπια και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις μας;» αναρωτιέται. «Αυτό είναι ένα πραγματικά μεγάλο ερώτημα για τους γαιοκτήμονες σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι κάστορες αρχίζουν να επεκτείνουν την περιοχή τους μέσω των παραποτάμων μας».

Ο Matt Holden, υπεύθυνος του προγράμματος προστασίας καστόρων του Devon Wildlife Trust, δήλωσε ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από τους κάστορες και τα φράγματά τους.

«Αν και οι κάστορες συνδέονται με οφέλη για την κοινωνία, αναγνωρίζουμε ότι ο θετικός αντίκτυπος αφορά λίγα άτομα, συχνά ιδιοκτήτες γης και υπεύθυνους υποδομών. Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι τοπικές πλημμύρες, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν την πρόσβαση σε γη, όπως οι γεωργικές εκτάσεις, και απώλειες καλλιεργειών».

«Υπάρχει κόστος για τη διαχείριση των καστόρων, αλλά τα οφέλη αντισταθμίζουν αυτό το κόστος», υποστηρίζει.

Η νέα κυβερνητική νομοθεσία τίθεται σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, με την οποία οι κάστορες θα αποκτήσουν νομική προστασία ως αναγνωρισμένο ενδημικό είδος στην Αγγλία, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι παράνομο να τους ενοχλεί, να τους βλάπτει ή να τους σκοτώνει κανείς.

Τα μέτρα ακολουθούν την κυβερνητική διαβούλευση σχετικά με το μέλλον των καστόρων στην Αγγλία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει