«Αναπόφευκτη πλέον» η μεγάλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας, από το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία

Η μεγάλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας, από το λιώσιμο του καλύμματος πάγου στη Γροιλανδία, είναι πλέον αναπόφευκτη, διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ακόμη κι αν η καύση ορυκτών καυσίμων σταματούσε εν μία νυκτί.

Νέα έρευνα δείχνει ότι έως σήμερα υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει μία απόλυτη ελάχιστη άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 27 εκατοστά μόνο από τη Γροιλανδία, καθώς λιώνουν 110 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου. Με τις συνεχιζόμενες εκπομπές άνθρακα, το λιώσιμο άλλου καλύμματος πάγου και τη θερμική διαστολή των ωκεανών, μία άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά πολλά μέτρα φαίνεται πιθανή.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε παράκτιες περιοχές, κάτι που σημαίνει ότι οι πλημμύρες εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι μία από τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Εάν το 2012, που ήταν χρονιά ρεκόρ στο λιώσιμο πάγων στη Γροιλανδία, γίνει κάτι σύνηθες στα τέλη του αιώνα, όπως είναι πιθανό, τότε το κάλυμμα πάγου θα προκαλέσει μια «συγκλονιστική» άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 78 εκατοστά, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Σε προηγούμενες μελέτες είχαν χρησιμοποιηθεί υπολογιστικά μοντέλα για τη «συμπεριφορά» του καλύμματος πάγου, προκειμένου να εκτιμηθούν οι μελλοντικές απώλειες. Όμως, οι φυσικές διαδικασίες είναι πολύπλοκες και αυτό οδηγεί σε σημαντική αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα.

Αντιθέτως, στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικές μετρήσεις των απωλειών των πάγων από τη Γροιλανδία, όπως και το σχήμα του καλύμματος πάγου την περίοδο 2000-2019.

«Είναι ένα πολύ συντηρητικό ελάχιστο», δήλωσε ο καθηγητής Τζέισον Μποξ του Geus, που ήταν επικεφαλής της έρευνας. «Ρεαλιστικά, θα δούμε αυτόν τον αριθμό να υπερδιπλασιάζεται μέσα σε αυτό τον αιώνα», συμπλήρωσε.

Η εκτίμηση των 27 εκατοστών είναι ένα ελάχιστο, επειδή αντιπροσωπεύει μόνο την έως τώρα υπερθέρμανση του πλανήτη και επειδή δεν περιλαμβάνονται κάποιοι από τους τρόπους με τους οποίους χάνεται ο πάγος των παγετώνων, στα περιθώρια του φύλλου πάγου.

Το πλεονέκτημα αυτής της μελέτης είναι πως παρέχει μια αξιόπιστη εκτίμηση για την αναπόφευκτη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε δεν δίνει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα χαθεί ο πάγος.

Ωστόσο, με βάση τη συνολική κατανόηση των επιστημόνων για τις απώλειες των φύλλων πάγου, όπως της Γροιλανδίας, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου της στάθμης θα γίνει σχετικά σύντομα.

«Το ελάχιστο των 27 εκατοστών είναι η άνοδος της στάθμης που έχουμε συσσωρεύσει έως τώρα και θα συμβεί, ανεξάρτητα από το τι θα κάνουμε στο μέλλον», δήλωσε ο δρ. Γουίλιαμ Κόλγκαν, του Geus. «Είτε έρθει σε 100 ή σε 150 χρόνια, έρχεται. Και η άνοδος της στάθμης που συσσωρεύεται αυξάνεται επί του παρόντος, λόγω της κλιματικής τροχιάς στην οποία βρισκόμαστε», συμπλήρωσε.

Εάν το 2012 γίνει «κανονικό» έτος, τότε η εκτίμηση για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας από την απώλεια των πάγων της Γροιλανδίας αυξάνεται στα 78 εκατοστά, «κάτι συγκλονιστικό», σημείωσε ο Κόλγκαν.

Αλλά, πρόσθεσε, η διαφορά ανάμεσα στα 78 και τα 27 εκατοστά «αναδεικνύει και τη διαφορά του τι μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού. Υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά», τόνισε.

Με πληροφορίες από Guardian

Μπορεί επίσης να σας αρέσει