Ανταρκτική: Παγετώνας λιώνει με ρυθμό 70,8 δισ. τόνους ετησίως λόγω του θερμού θαλασσινού νερού

Ο παγετώνας Denman στην ανατολική Ανταρκτική λιώνει με ρυθμό 70,8 δισεκατομμυρίων τόνων ετησίως, σύμφωνα με ερευνητές της εθνικής επιστημονικής υπηρεσίας της Αυστραλίας, λόγω της εισροής θερμού θαλάσσιου νερού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ανώτερη επιστήμονα Esmee van Wijk, δήλωσαν ότι οι παρατηρήσεις τους υποδηλώνουν πως ο παγετώνας Denman κινδυνεύει δυνητικά με ασταθή υποχώρηση. Ο παγετώνας, στην απομακρυσμένη ανατολική Ανταρκτική, βρίσκεται πάνω από το βαθύτερο χερσαίο φαράγγι στη Γη και έχει τέτοιο όγκο πάγου που ισοδυναμεί με αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 1,5 μέτρα αν ποτέ λιώσει στο σύνολό του.

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, θεωρούνταν ότι η ανατολική Ανταρκτική δεν θα αντιμετώπιζε την ίδια ταχεία απώλεια πάγου που συμβαίνει στα δυτικά. Ωστόσο, ορισμένες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το θερμό νερό φτάνει και σε αυτό το τμήμα της παγωμένης ηπείρου.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες προέβησαν σε ειδικές μετρήσεις για να καταλάβουν πόσο θερμό νερό φτάνει στη βαθιά κοιλάδα που εκτείνεται κάτω από τον παγετώνα.

Ένα πλωτό μέσο συνέλεγε στοιχεία κάθε πέντε ημέρες επί τέσσερις μήνες από τον Δεκέμβριο του 2020. Από αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες έκαναν την προαναφερθείσα εκτίμηση για το πόσο γρήγορα το θερμό νερό προκαλεί το λιώσιμο του μπροστινού τμήματος του παγετώνα που επιπλέει στη θάλασσα.

Το λιώσιμο αυτού του τμήματος δεν συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Όμως ο Stephen Rintoul, συνεργάτης της ερευνητικής ομάδας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι καθώς ο παγετώνας γίνεται λεπτότερος παρέχει λιγότερη αντίσταση στη ροή του πάγου από την Ανταρκτική προς τον ωκεανό.

«Ο πάγος που ρέει από την Ανταρκτική προς τον ωκεανό είναι αυτός που ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας», είπε. Ο Rintoul πρόσθεσε ότι η κλίση κάτω από τον παγετώνα Denman τον καθιστά δυνητικά ασταθή και κινδυνεύει με μη αναστρέψιμη υποχώρηση.

Με πληροφορίες από Guardian

Μπορεί επίσης να σας αρέσει