Συμβάλλουμε στην Πράσινη Επιχειρηματικότητα – στηρίζουμε τις Έξυπνες Πόλεις του μέλλοντος

Το Πανεπιστήμιο Λεμεσού φιλοδοξεί να καταστεί πυρήνας ανταλλαγής καινοτόμων ιδεών και να βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας γνώσης. Το ακαδημαϊκά μας ίδρυμα, ως ζωντανό κύτταρο γνώσης και εξέλιξης, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διαμόρφωση των κοινωνιών του μέλλοντος.

Στο πλαίσιο της αποστολής του, το Πανεπιστήμιο Λεμεσού, συμμετείχε αυτό το μήνα σε δύο σημαντικές δράσεις με επίκεντρο την Πράσινη Μετάβαση.

Η πρώτη, αφορά τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Πράσινης Επιχειρηματικότητας, το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Λεμεσού και του ΚΕΒΕ, προς όφελος των κυπριακών επιχειρήσεων. Στόχος είναι να προσφέρει στις επιχειρήσεις καθοδήγηση και γνώσεις για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις ευκαιρίες που απορρέουν από την Πράσινη και Ψηφιακή επιχειρηματικότητα και όλα τα εργαλεία που θα τις κάνουν πιο ανταγωνιστικές σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις στα πλείστα από τα επαρχιακά επιμελητήρια του ΚΕΒΕ, για τις προοπτικές ανάπτυξης, χρηματοδότησης και ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων. Οι παρουσιάσεις έγιναν από τον Δημήτρη Τσιρόπουλο, Σύμβουλο Βιώσιμης Ανάπτυξης και επικεφαλής του CIIM Bioeconomia Centre του Πανεπιστήμιου Λεμεσού. Στις παρουσιάσεις υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση, με τη συμμετοχή πέραν των 120 επιχειρήσεων.

Έξυπνες πόλεις και κοινωνικό μάρκετινγκ

Η δεύτερη δράση, αφορά τη συμμετοχή σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Πράσινη Μετάβαση», η οποίο διεξήχθη στην παρουσία εκπροσώπων από όλους τους Δήμους της επαρχίας Λεμεσού. Στη συζήτηση, η Ιωάννα Παναγιώτου, εκτελεστική Διευθύντρια του Πανεπιστημίου Λεμεσού, πρώην επίτροπος Περιβάλλοντος και εκπρόσωπος της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κοινωνικού Μάρκετινγκ (ESMA), επικεντρώθηκε στο θέμα της δημιουργίας Έξυπνων και Βιώσιμων Πόλεων.

«Έξυπνη πόλη είναι αυτή που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να βελτιώσει την

ποιότητα ζωής των πολιτών της, να προσφέρει καλύτερες και προσβάσιμες υπηρεσίες, πετυχαίνοντας παράλληλα να μειώσει το αντίκτυπό της στο περιβάλλον», εξήγησε η κ. Παναγιώτου, φέρνοντας ως παράδειγμα τη χρήση της τεχνολογίας στις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία και την εκπαίδευση.

«H δημιουργία Κέντρων Πράσινης και Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας στους Δήμους αποτελεί επίσης μία σημαντική ενέργεια η οποία μπορεί να επισπεύσει τη μετάβαση μιας πόλης σε έξυπνη και βιώσιμη». Καθοριστικός πυλώνας σε αυτή τη μετάβαση, είναι η συνεισφορά της πράσινης επιχειρηματικότητας, δήλωσε η. κ Παναγιώτου, και τόνισε τη σημασία του κοινωνικού μάρκετινγκ για την προώθηση αλλαγών προς όφελος της κοινωνίας.

Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο έχουν δημιουργηθεί Κέντρα Πράσινης από τους Δήμους Στροβόλου, Αραδίππου και Γερμασόγειας και από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου ΛΤΔ (ΑΝΕΤΕΛ).

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την Πράσινη Μετάβαση των Δήμων, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Green Week, μιας πρωτοβουλίας του ομίλου Green Energy, υπό την αιγίδα του Δήμου Λεμεσού.

Το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (University of Limassol, UoL) αποτελεί μετεξέλιξη του Cyprus International Institute of Management (CIIM) και υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές και φοιτήτριες για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24. Προσφέρει προγράμματα φοίτησης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, την Τεχνολογία και Καινοτομία και τα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά. Όραμά του η αριστεία στην εκπαίδευση και στην έρευνα, σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον που προάγει την κοινωνική ευαισθησία, τον σεβασμό στο περιβάλλον και το ήθος ως επαγγελματική και προσωπική αξία.

Ακολουθείστε μας:

Instagram & Facebook: uol.ac.cy

Twitter: uol_ac_cy

Youtube: @UniversityOfLimassol

Linkedin: university-of-limassol

www.uol.ac.cy

Μπορεί επίσης να σας αρέσει