Προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελληνική Τράπεζα

Δήλωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα πλαίσια της ευρύτερης ESG στρατηγικής

Δήλωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε η Ελληνική Τράπεζα, στα πλαίσια της ευρύτερης ESG στρατηγικής της, παραμένοντας προσηλωμένη στη δέσμευσή της να σέβεται και να προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η διοίκηση της Τράπεζας ενέκρινε τη Δήλωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αρχές της οποίας βασίστηκαν στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UDHR), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (ICESCR) και στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR).

Για τη διαμόρφωση αυτή λήφθηκε υπόψη το πλαίσιο «Προστασία, Σεβασμός και Αντιμετώπιση» των Κατευθυντήριων Αρχών του ΟΗΕ για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UNGP) που ορίζει τις ευθύνες των κρατών και των επιχειρήσεων για την προστασία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέλη του προσωπικού, οι πελάτες και οι συνεργάτες της τράπεζας ορίστηκαν ως οι βασικοί επηρεαζόμενοι σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και καθορίστηκε η προσέγγιση που πρέπει να ακολουθείτε για αυτούς στη βάση της πολιτικής και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του οργανισμού.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα μέλη του προσωπικού οι αρχές της δήλωσης αφορούν τα εξής:

  1. Η αξία της διαφορετικότητας σε όλες τις μορφές της που δημιουργεί ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από διακρίσεις. 2. Υψηλές προδιαγραφές για την Υγεία & την Ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας. 3. Πολιτική απόρρητης καταγγελίας για θέματα που ανησυχούν το προσωπικό, προβλέποντας την προστασία τους από κάθε μορφής αντιποίνων 4. Αποτροπή οποιασδήποτε μορφής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας και βεβαίωση ότι τέτοιους είδους συμπεριφορές είναι απαράδεκτες και ανεπίτρεπτες.

Όσον αφορά τους πελάτες, οι αρχές αφορούν: 1. Την παροχή βιώσιμης δανειοδοτικής πολιτικής με ξεκάθαρες κατηγορίες «πράσινης» και «κοινωνικής» χρηματοδότησης. 2. Την ύπαρξη καταλόγου απαγορευμένου δανεισμού, εξαιρώντας δραστηριότητες που ενδέχεται να συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 3. ESG αξιολόγηση πελάτων στο πλαίσιο της ευρύτερης αξιολόγησης τους. 4. Λήψη παραμέτρων ESG κατά την αξιολόγηση και έγκριση νέων προϊόντων.

Τέλος, ακόμα και στην επιλογή των προμηθευτών της, η Τράπεζα λαμβάνει πάντα υπόψη παραμέτρους για την ESG απόδοση τους. Επιπλέον, οι προμηθευτές οφείλουν να δηλώσουν τη μη εμπλοκή τους σε δράσεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για να τους επιτραπεί να λάβουν μέρος σε διαδικασίες της Τράπεζας.

Η Δήλωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Τράπεζας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει