«Οι Σημερινοί Γεωπολιτικοί Κίνδυνοι Είναι οι Χειρότεροι Εδώ και Μισό Αιώνα», Λέει ο CEO της Baker Hughes

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και μισό αιώνα, δήλωσε ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών στον κλάδο των ερευνών πετρελαίου στον κόσμο, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό και συμβάλλει στην άνοδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Από ιστορικής απόψεως, έχω ακούσει ανθρώπους να λένε ότι επιστρέφουμε στο εμπάργκο πετρελαίου του 1973 – ότι, δηλαδή, η κατάσταση σήμερα είναι κάπως παρόμοια», δήλωσε ο Lorenzo Simonelli, διευθύνων σύμβουλος της Baker Hughes, σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Όμως επί των ημερών μου, όχι [δλδ. το γεωπολιτικό κλίμα δεν ήταν τόσο εύθραυστο]», πρόσθεσε. «Αυτό είναι, από πολιτική άποψη, πολύ ρευστό».

Τα σχόλια του Simonelli έρχονται ενώ η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Μέση Ανατολή προσθέτει σε ένα ήδη φλεγόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συμπληρώνει σχεδόν δύο χρόνια.

Η Baker είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών στην έρευνα πετρελαίου στον κόσμο μαζί με την SLB και τη Halliburton, υπεύθυνη για τη γεώτρηση φρεατίων και την τοποθέτηση σωλήνων σε όλο τον κόσμο, από το Τέξας έως τη Δυτική Αφρική. Είναι επίσης κορυφαίος προμηθευτής εξοπλισμού LNG. σε μια εποχή που η ζήτηση για αέριο διά θαλάσσης αυξάνεται, καθώς η Ευρώπη απογαλακτίζεται.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι πέρυσι μετά την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Αυξήθηκαν ξανά τον περασμένο μήνα σε σχεδόν 100 δολάρια το βαρέλι μετά την επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ. Έκτοτε έχουν υποχωρήσει, στα 80 δολάρια περίπου την Παρασκευή, καθώς η ανησυχία ότι η κατάσταση στη Γάζα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει υποχωρήσει και τα πτωτικά οικονομικά στοιχεία έχουν περιορίσει τις προοπτικές ζήτησης. Το Ισραήλ δεν είναι σημαντικός παραγωγός αργού και ο Simonelli δηλώνει ότι η σύγκρουση εκεί δεν «άλλαξε τις προοπτικές» για την προσφορά ή τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μια μεγάλη παρέμβαση του Ιράν, που έχει δεσμούς με τη Χαμάς, θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω. «Η βασική υπόθεση είναι ότι αυτό ελπίζουμε να περιέχεται ήδη στην τρέχουσα κατάσταση –όσο θλιβερή κι αν είναι– και ότι τα πράγματα συνεχίζουν να είναι τεταμένα», είπε. «Αλλά ξεκάθαρα, εάν υπάρξει επιδείνωση και υποβάθμιση και κλιμάκωση της κατάστασης, τα πράγματα θα αλλάξουν».

Η εργαλειοποίηση των εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας εκ μέρους της Ρωσίας έχει ωθήσει την ευρωπαϊκή ζήτηση για εισαγωγή LNG —ιδίως από τις ΗΠΑ— με αυξανόμενη δημιουργία εγκαταστάσεων για τις οποίες η Baker προμηθεύει εξοπλισμό. Η Baker προβλέπει ότι θα πραγματοποιήσει παραγγελίες εξοπλισμού LNG ύψους σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και το 2023, υπερτριπλάσιο από το ποσό τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η παγκόσμια εγκατεστημένη δυναμικότητα θα πρέπει να αυξηθεί σε 800 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας από περίπου 410 εκατομμύρια τόνους ετησίως φέτος, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση, ανέφερε διευθύνων σύμβουλος της Baker Hughes. Όπως πρόσθεσε ο Simonell, η εταιρεία έχει συσσωρευμένα συμβόλαια LNG που εκτείνονται έως το 2050 και το ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών έχει ελάχιστες προοπτικές να επανεμφανιστεί βραχυπρόθεσμα ως ανταγωνιστής του LNG, ακόμη και αν τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία. «Νομίζω ότι η Ευρώπη έχει αντιληφθεί τις δυσκολίες της εξάρτησης από μια πηγή ενέργειας», είπε ο Simonelli, ο οποίος ζει στο Χιούστον αλλά κατάγεται από την Τοσκάνη της Ιταλίας.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και η αγορά παραμένει σε αναταραχή καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αντικαταστήσει τις φθηνές ρωσικές εισαγωγές. Ο ζεστός χειμώνας του περασμένου έτους και οι επιτυχημένες προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών να δημιουργήσουν αποθέματα είχαν, πάντως, θετική επίδραση.

«Υπήρξε ένας αναστεναγμός ανακούφισης νομίζω πέρυσι, υπήρχε ένας πιο ήπιος χειμώνας. Υπάρχει ένας μικρός αναστεναγμός ανακούφισης αυτή τη στιγμή, γιατί φαίνεται ακόμα σαν ένας σχετικά ήπιος χειμώνας αυτή τη στιγμή», είπε ο Simonelli. «Αλλά εάν υπάρξει ένας βαρύς χειμώνας, θα έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη».

Όπως τόνισε, η κατασκευή έργων LNG στις αμερικανικές ακτές του Κόλπου του Μεξικού` θα συνεχιστεί καθώς οι Αμερικανοί εξαγωγείς προσπαθούν να ανταποκριθούν στην έκρηξη της ευρωπαϊκής ζήτησης. «Αυτό που βλέπετε να παίζεται είναι ακριβώς εκείνες οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις που σχετίζονται με τη σταδιακή παραγωγή, που θα απαιτηθούν για την κάλυψη των αναγκών», είπε ο Simonelli, αναφερόμενος στα έργα χωρητικότητας 65 εκατομμυρίων τόνων ανά έτος που έχουν λάβει πράσινο φως φέτος, με παρόμοιο όγκο για το επόμενο έτος.

Η «έκρηξη» της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει προσελκύσει την κριτική των περιβαλλοντικών ακτιβιστών, οι οποίοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών της ηπείρου. Ωστόσο, ο Simonelli είπε ότι το καύσιμο βοήθησε στη μείωση των εκπομπών αντικαθιστώντας τον άνθρακα ως πάροχο βασικής ενέργειας και θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του ενεργειακού μείγματος για τα επόμενα χρόνια.

«Υπάρχει ακόμα μεγάλη χρήση άνθρακα και στην Ευρώπη, οπότε θα έχουμε πολλές ευκαιρίες καθώς προχωράμε να συνεχίσουμε να εκτοπίζουμε τον άνθρακα», είπε στους FT. «Τελικά, θα δείτε στη συνέχεια τις καθαρότερες πτυχές του φυσικού αερίου, αν σκεφτείτε το μηδενικών εκπομπών LNG, την εφαρμογή της δέσμευσης, αξιοποίησης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS) — και έτσι βλέπουμε να υπάρχει μια μακρά γραμμή ζωής για το φυσικό αέριο και το LNG».

«Αυτή είναι μια καλή στιγμή για το LNG», πρόσθεσε. «Αν κοιτάξετε την οικονομική προσιτότητα, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα, το φυσικό αέριο και το LNG δεν είναι απλώς ένα μεταβατικό καύσιμο, αλλά ένα καύσιμο προορισμού».

Πηγή: Energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει