Έτοιμη να εξαντλήσει κάθε μέσο διαλόγου για το τερματικό στο Βασιλικό η Κυβέρνηση

Διαπραγματεύσεις αλλά με χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό – «Θα εξαντλήσουμε κάθε διάλογο, κάθε μέσο διαλόγου και αν δεν καταλήξει κάπου, τότε δυστυχώς θα πρέπει να πάρουμε κάποια οδυνηρή απόφαση» είπε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας

Την βούληση της Κυβέρνησης να εξαντλήσει κάθε μέσο διαλόγου αλλά την ίδια στιγμή και την ετοιμότητα της να φτάσει μέχρι και σε διακοπή συμβολαίου με την κινεζική κοινοπραξία, μετέφερε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, απαντώντας σε ερωτήσεις για το τερματικό αποθήκευσης και αποϋγροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό.

Ως γνωστόν, η κοινοπραξία των εργολάβων και η ΕΤΥΦΑ βρίσκονται σε διαδικασία διαιτησίας σε δικαστήριο του Λονδίνου, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος εκ μέρους του εργολάβου του έργου από τις 17.2.2023, ενώ λόγω των οικονομικών απαιτήσεων που προβάλλουν, οι Κινέζοι έχουν εδώ και μέρες διακόψει κάθε κατασκευαστική εργασία στην περιοχή.

Διαπραγματεύσεις με χρονοδιάγραμμα

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, που τις τελευταίες μέρες μιλά ακόμα και για οδυνηρές αποφάσεις που δε σημαίνουν τίποτε άλλο από τερματισμό του συμβολαίου με την κοινοπραξία, σήμερα με δηλώσεις του αναφέρθηκε σε διαπραγματεύσεις από τις οποίες θα εξαρτηθεί και η έκβαση του έργου.

«Η ΕΤΥΦΑ, η ΔΕΦΑ και κατ’ επέκταση η Κυπριακή Δημοκρατία, έχουμε μελετήσει όλα τα σενάρια και είμαστε έτοιμοι για να πάρουμε ακόμα και πιο ακραίες λύσεις οι οποίες πιθανόν να καταλήξουν και σε τερματισμό. Εμείς έχουμε εσωτερικά αποφασίσει ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα που μέσα σε αυτό θα εξαντλήσουμε κάθε διάλογο, κάθε μέσο διαλόγου και αν δεν καταλήξει κάπου, τότε δυστυχώς θα πρέπει να πάρουμε κάποια οδυνηρή απόφαση».

Κληθείς να σχολιάσει τις οικονομικές απαιτήσεις από πλευράς κοινοπραξίας, ο Υπουργός έκανε λόγο για αυθαίρετη κίνηση.

«Είναι μία αυθαίρετη κίνηση, ενώ εξελίσσεται μία διαιτησία στο Λονδίνο. Πρόσφατα είχαμε πάρει και έναν κατάλογο απαιτήσεων από την κοινοπραξία την κινεζική και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αναμονή» είπε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει