Η Cyta στον δρόμο της Βιώσιμης, Πράσινης Ανάπτυξης

Λειτουργία Φωτοβολταϊκού Συστήματος και στα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού

Στόχος η ενεργειακή αυτονομία μέχρι το 2027

Η Cyta έθεσε σε λειτουργία το 4ο  φωτοβολταϊκό σύστημα σε κτίρια της, αυτή τη φορά στα Κεντρικά της Γραφεία, δίνοντας δυναμική συνέχεια σε έργα ενεργειακής αυτονομίας. Παράλληλα, συνεχίζεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας και αναμένεται έως το Καλοκαίρι του 2024, να λειτουργούν με φωτοβολταϊκά συστήματα γύρω στο 30% των σταθμών βάσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου στα Κεντρικά Γραφεία της Cyta, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Παπαναστασίου, ο οποίος, με την ευκαιρία, ενημερώθηκε για όλες τις ενέργειες του Οργανισμού σε θέματα Πράσινης Μετάβασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η Cyta, καθώς και η νέα Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Αντωνία Θεοδοσίου.

Έχοντας ήδη θέσει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο επίκεντρο της επιχειρηματικής της στρατηγικής, ενσωματώνοντας την στον σκοπό, το όραμα και την αποστολή, αλλά και τις εταιρικές της αξίες, η Cyta επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τον θετικό της αντίκτυπο στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία του τόπου. Αξιοποιώντας, ανάμεσα σε άλλα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στοχεύει να μειώσει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που δημιουργούνται από την επιχειρηματική της δραστηριότητα, με πρωταρχικό στόχο να πετύχει ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στη λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος στα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού, ο Πρόεδρος της Cyta, κ. Μιχάλης Ο. Ιωαννίδης, υπογράμμισε: «Φιλοδοξούμε η Cyta να εξελιχθεί σε πρότυπο πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, καθώς και σε παράδειγμα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Κύπρο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, καθορίσαμε τις στρατηγικές μας προτεραιότητες, με τη βασικότερη να είναι η ενεργειακή αυτονομία του Οργανισμού μέχρι το 2027, μέσω της εξασφάλισης ηλεκτρικής ενέργειας, ίσης με το 100% των ετήσιων αναγκών της, από Ανανεώσιμες Πηγές».

Επιβεβαιώνοντας τις θέσεις και στόχους του Οργανισμού, ο CEO της Cyta, κ. Αντρέας Νεοκλέους, τόνισε: «Δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες όπου οι ενέργειες για μείωση κόστους συμβαδίζουν με το περιβαλλοντικά υπεύθυνο και το ηθικά ορθό. Για μας, η πλήρης ενεργειακή ανεξαρτησία δεν υποστηρίζει απλά την επιχειρηματική μας ανάπτυξη, ούτε και αφορά μόνο την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών μας. Η επίτευξη αυτού του στρατηγικού στόχου, τόσο για τη Cyta, όσο και για όλες τις επιχειρήσεις που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, ανοίγει τον δρόμο για την πράσινη μετάβαση της χώρας».

Χαιρετίζοντας την αποφασιστικότητα και δραστηριοποίηση της Cyta στην κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης, ο Υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου επεσήμανε ότι «Πέραν της καθοριστικής συμβολής της στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, το μέγεθος της Cyta, η επιρροή και η διείσδυσή της στην κυπριακή κοινωνία είναι τέτοια, που είναι σε θέση να μεταφέρει τις εσωτερικές αλλαγές της και προς τα έξω. Επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θέτοντας μετρήσιμους στρατηγικούς στόχους πράσινης μετάβασης, Οργανισμοί όπως η Cyta μας επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως ο δρόμος για το μέλλον είναι αυτός της Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός δήλωσε: ”Η στρατηγική επένδυση της Cyta στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς ένα βιώσιμο μέλλον για την Κύπρο, συνδυάζοντας την οικονομική ανθεκτικότητα με την πράσινη μετάβαση».

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Αντωνία Θεοδοσίου, χαιρετίζοντας τη σημαντική δραστηριοποίηση της Cyta για υιοθέτηση των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς και τον στόχο της όπως στα αμέσως επόμενα χρόνια επιτευχθεί η ενεργειακή της αυτονομία, υπογράμμισε: «Πόλεις και επιχειρήσεις οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε

δραστικά την κλιματική κρίση, με κάθε δυνατό τρόπο. Οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι ήδη εδώ και δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο. Το παράδειγμα της Cyta να αξιοποιήσει τα κτίριά της για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κτίριο, κατά προτεραιότητα, χωρίς να χρειαστεί να αλλοιωθεί φυσικό τοπίο, είναι υποδειγματικό».

Η Cyta παρουσιάζει τη στρατηγική, τις πρακτικές και τα αποτελέσματα του Οργανισμού στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μέσα από την πρώτη της Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης (https://www.cyta.com.cy/annual-reports/el), υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της για διαφάνεια και λογοδοσία, οικοδομώντας με υπευθυνότητα ένα οικοσύστημα επικοινωνίας, δίκαιο και συμπεριληπτικό, που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Με τις κινήσεις μας δημιουργούμε πραγματικές προϋποθέσεις για ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο στην τεχνολογία. Αυτό ακριβώς που χρειάζεται η χώρα μας, για να συνεχίσει να εξελίσσεται και να ευημερεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει