Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος: «Να ενταχθεί στα παγκόσμια μνημεία σε κίνδυνο» προτείνει ο ΟΗΕ

Αποστολή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο κατέληξε στο συμπέρασμα πως το μεγαλύτερο κοραλλιογενές σύστημα στον πλανήτη πρέπει να ενταχθεί στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε κίνδυνο.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση της 10ήμερης εκείνης αποστολής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, αναφέρει μεταξύ άλλων πως η κλιματική αλλαγή «συνιστά σοβαρή πρόκληση για τις αξίες βάσει των οποίων ο ύφαλος ανακηρύχθηκε παγκόσμιο θαύμα το 1981».

Η πρόοδος για τον περιορισμό των ρύπων που καταλήγουν στα νερά του υφάλου από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ήταν πολύ αργή, ενώ απαιτείτο μεγαλύτερη επένδυση για να καλυφθούν οι στόχοι της ποιότητας του νερού, αναφέρει η έκθεση των επιστημόνων της αποστολής.

Η σύσταση που προκύπτει από την έκθεση αναφέρει πως ο ύφαλος πρέπει να ενταχθεί στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς «σε κίνδυνο», κάτι που θα αξιολογηθεί μαζί με τις απαντήσεις την ομοσπονδιακή και την κυβέρνηση του Κουίσλαντ, προτού η Unesco προβεί σε επίσημη σύσταση στην αρμόδια επιτροπή των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, στην επόμενη συνεδρίασή της.

Η τελική αυτή έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Παρίσι μετά από καθυστέρηση έξι μηνών, διατύπωσε 10 συστάσεις προτεραιότητας «κατεπείγοντος χαρακτήρα».

Η εφαρμογή των συστάσεων «μπορεί να βελτιώσει δραστικά την ικανότητα της Αυστραλίας για τη διασφάλιση και την πρόοδο της συζήτησης για την περιοχή» και να «διατηρήσει την “εξαιρετική οικουμενική της αξία” για τις μελλοντικές γενιές».

Το κεντρικό σχέδιο της κυβέρνησης «”Reef 2050″ πρέπει να ενισχυθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε να περιλαμβάνει  «σαφείς κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη μ έπρεπε να ενισχυθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε να περιλαμβάνει τον περιορισμό των εκπομπών θερμοκηπίου, στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα» αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Με πληροφορίες από Guardian 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει